donderdag 13 oktober 2011

Opdrachten literatuurgeschiedenis

Opdrachten literatuurgeschiedenis

Een pennenproef als begin
1. - Wat is een pennenproef?
Een kort tekstje om de schrijfveer te testen. Het eerste wat je te binnen schiet.

- In welke periode werd oud Nederlands geschreven?
500- 1150

2. Leg op grond van de tekstpagina Lied van Heer Halewijn uit welke eigenschappen van de mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen.
    Gepaard rijm (AA, BB, CC) en herhaling. Daardoor klinkt het gedicht leuk en kan het makkelijk worden onthouden.

Hoofsheid
1.- Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?
     Tijdens de kruistochten raakten veel mensen onder de indruk van de Arabische cultuur. Hierin was het levensgenieten ver ontwikkeld, verder dan in Europa. Dit namen de Europeanen over in de hoofse cultuur ook de naam kwam uit de Arabische cultuur.
-         Wat was het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen?Respect tegenover je mede mens. Je laat de andere in zijn waarde.

2. Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman.
Met de kruistochten trokken de ridders door Arabië en zij hebben daar ervaring opgedaan waardoor bijv. de kastelen anders worden beschreven in de roman.

Van den vos Reynaerde
1.- Waar blijkt in het tekstfragment dat Reinaert een doortrapte schurk is?
Wanneer hij niet komt opdagen en door verhalen van de mishandelde mensen.
-         Welke twee tegenstrijdige gevoelens maakt Reinaert los bij de lezer?Medelijden voor de gene die hij in de maling neemt en bewondering voor de slimheid van de vos.

2. Leg uit hoe de humor in elkaar steekt in deze grap.
Dat Tybeert vast zit is grappig, maar men wordt er ook boos om.

Boekdrukkunst
1.- Waarin verschilt een blokboek van een boekdrukkunst?
   Een blokboek werd gesneden uit hout en kan je maar 1 keer gebruiken, drukvellen kan je meerdere keren gebruiken.
-         Wat was het eerste gedrukte Nederlandstalige boek?
De bijbel

2. Gedrukte boeken hebben vaak een titelpagina die er mooi uitziet, terwijl bij handschriften de tekst meestal plompverloren begint, wat is de functie van zo’n titelpagina en waarom hebben drukkers deze uitgevonden?
Ze proberen hierdoor de lezer nieuwsgierig te maken, de aandacht te trekken en het ziet er gewoon mooi uit.


woensdag 12 oktober 2011

Herman Koch- Het Diner

Herman Koch, Het Diner
Informatie over Herman Koch: 

Samenvatting plot:
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-
diner/1001004008487114/index.html#product_description 



Er staan niet echt goede samenvattingen van dit boek op het internet, alleen recensies.

Korte beschrijving plot en thema’s
Het verhaal gaat over Paul die verteld over een etentje in een luxe restaurant. Bij dat etentje zijn Paul zijn vrouw Claire, zijn broer Serge en de vrouw van Serge Babette aanwezig. Serge is een bekend politicus en daaraan irriteert Paul zich heel erg, dit speelt ook een belangrijke rol in het dilemma waarvoor ze gezamenlijk eten. Dit dilemma is er een die over de zoons, zij hebben een dakloze lastiggevallen en daarna per ongeluk vermoordt. Ook zijn er nog andere problemen zoals het geadopteerde kind van Serge en Babette: Beau, hij zou de twee zoons chanteren.
Het dilemma komt maar moeilijk ter sprake. Als het zover is zegt Serge te willen aftreden en open kaart te spelen. Terwijl de rest van de gasten tegen dit idee zijn en voor zichzelf hebben besloten het geheim te willen houden, blijft Serge voet bij stuk houden. Zo komt Claire op het idee om dit idee dwars te bomen door Serge iets aan te doen.

Ik heb twee thema’s bedacht die ik het best vond passen bij het verhaal: vader en zoon relatie en dilemma. Het hele boek gaat over een dilemma, moeten de ouders hun kind aangeven of het verstoppen. Ook gaat het over de relatie tussen de hoofdpersoon: Paul en zijn zoon Michel.

Mening hoofdpersonen, plot en thema’s

hoofdpersonen
Paul: Paul is de hoofdpersoon van het verhaal, het verhaal wordt vanuit zijn ogen verteld. Hij is een beetje een gestoord maar realistisch persoon, hij heeft een hele uitgesproken mening, is agressief en kan zich moeilijk inhouden. Paul irriteert zich verschrikkelijk aan zijn beroemde broer en de mensen die hem “aanbidden”. Maar hij houdt van zijn vrouw en zijn zoon en heeft er alles voor over om hen te beschermen en hun leven te houden zoals het is. Je leert Paul steeds beter kennen in het verhaal.

Serge: Serge is een beroemde politicus. Het verhaal wordt door Paul verteld door wie Serge heel onsympathiek wordt afgeschilderd. Hij zou als politicus als een heel sympathiek man doen, maar eigenlijk is hij een egoïstisch persoon. Hij wil zogenaamd het beste voor zijn zoon door af te treden als lijsttrekker. Maar volgens Paul doet hij dat alleen maar voor zichzelf en denkt hij niet aan andere mensen. Hij vraagt wat de anderen ervan vinden, zij laten weten dat ze het geen goed idee vinden en toch wil hij het idee uitvoeren.

Claire: Is de vrouw van Paul. Zij is heel erg zorgzaam zowel over haar zoon en man als over andere mensen zoals Babette. Zij troost Babette helemaal als ze moet huilen omdat ze ruzie heeft met haar man en helpt haar zoon met zijn problemen. Ze heeft veel dezelfde ideeën als Paul en irriteert zich aan dezelfde dingetjes aan tafel. Ik dacht het hele verhaal dat ze heel lief was. Maar op het laatst gaat ze Serge wat aan doen en dat had ik niet verwacht.

Babette: Is de vrouw van Serge, over haar kwam ik maar weinig te weten in het verhaal. Ze huilt de hele tijd omdat ze ruzie heeft met haar man over het dilemma over haar zoon. Maar vooral omdat Serge zich wil terugtrekken uit de verkiezingen en zij graag had gewild dat hij minister president zo worden. Ze maakt zich zorgen om haar zoon en Beau, haar geadopteerde zoon, is haar schatje die nooit iets fout zou doen.

Michel: Hij is de zoon van Paul en Claire. Hij heeft agressiviteit van zijn vader geërfd en maakt zich daardoor geen zorgen over de misdaad die hij heeft gepleegd.

Mening Plot en thema’s
Het verhaal heb ik zonder tegenzin, maar ook weer niet met plezier gelezen, het interesseerde me. Het is een verhaal om over na te denken.
Ik vond het leuk dat het was ingedeeld in de gangen van het etentje en dat in die gangen het verhaal steeds verder vorderde met een hoogtepunt.
Ik vind het moeilijk om me te verplaatsen in de ouders en te zeggen wat ik had gedaan, waarschijnlijk omdat ik nog geen kinderen heb. Maar ik weet wel dat ik vind dat Paul erg nonchalant omgaat met de misdaad die zijn zoon heeft gepleegd. Hij doet alsof het de dakloze haar schuld was dat zij werd aangevallen. Ik vind zeker niet dat zij in dat pinhokje had moeten gaan liggen. Dat die jongens haar bekogelen en misschien wel per ongeluk, maar toch vermoorden is echt verschrikkelijk. Ik zou gaan nadenken hoe ik mijn kind heb opgevoed en dat ik dat misschien toch wat strenger had kunnen doen. In het verhaal staan meerdere voorbeelden van gebeurtenissen waarin Paul het slechte voorbeeld geeft en Michel heeft dan waarschijnlijk de agressiviteit geërfd. Maar dat zijn geen redenen waarom Michel dit zomaar mag doen. Aan de andere kant is het natuurlijk erg moeilijk om je kind aan te geven bij de politie.
Voorkant

De titel is duidelijk, het boek gaat over een diner.


Ruimte
De ruimte waar het verhaal zich in afspeelt is vooral het dure restaurant en daarbuiten in de tuin. Maar er zijn ook een aantal flashbacks waarin een aantal andere plekken voorkomen: het vakantie huisje van Serge en Babette, een hotel, het pinhokje waar de dakloze vrouw in lag, de middelbare school waar Paul werkte en het huis van Paul. Vooral het pinhokje is een belangrijke plek.

Tijd
Het verhaal is chronologisch, vanaf het begin van het diner tot het einde. Maar er komen wel veel flashbacks in voor.
Op de voorkant van het boek staat een kreeft, wat wel toepasselijk is, want het boek gaat over een luxe diner.
Filmpje Het Diner Theater: