maandag 2 juli 2012

Verslag

Het Diner - Herman Koch
De Engelenmaker - Stefan Brijs
Van de koele meren des doods - Frederik van Eeden
Joe Speedboot - Tommy Wieringa

Het boek de koele meren des doods vond ik het moeilijkst om te lezen, omdat het verhaal mij totaal niet aansprak en omdat ik het eigenlijk een beetje "saai" vond. De andere drie boeken heb ik met nieuwschierigheid gelezen. Dit had ik vooral bij het boek de Engelenmaker, hierbij was ik steeds heel benieuwd wat er verder zou gaan gebeuren. Joe Speedboot vond ik vooral grappig, en mooi vanuit het opzicht van een gehandicapte. Zo kon ik mij ook eens verplaatsen in die mensen. Het Diner sprak mij ook wel aan alleen weet ik niet zo veel van opvoeding en zal dit boek ouders en volwassenen meer aanspreken. 

dinsdag 19 juni 2012

Joe Speedboot- Tommy Wieringa


Twee weken later kreeg PJ een zoon, in de herfst betrokken ze het huis waar ze nog altijd wonen. Het jongetje leek het meest op PJ. Na een jaar gingen PJ en Christof een tijdje uit elkaar omdat hij ons samen betrapte. Ze kwamen weer bij elkaar en PJ beloofde Christof nooit meer met mij te zullen slapen. Maar PJ en ik zijn nooit opgehouden met elkaar te slapen. Ze is nog altijd mijn enige lezer.
Regina is samen met India verhuisd en we weten eigenlijk niet waarheen. Waarschijnlijk naar een grote stad, maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat ze zelfs in het buitenland zitten.
De E 981 is in gebruik genomen, een gletsjer van asfalt heeft nieuwe tijd voor zich uit gewalst en wij zijn verdwenen achter een metershoge geluidswal van aarde en kunststof. We horen inderdaad niks. En we hebben ook geen eigen afslag gekregen waardoor we zijn afgesloten van de wereld. Maar daarachter zijn wij niet gestorven, noch zijn wij van gedaante veranderd. Wij zijn hier nog. 


Ik heb het einde nauwelijks veranderd. Omdat ik het einde van Joe Speedboot een heel goed einde vind, waar weinig aan veranderd kan worden aangezien de lijn van het verhaal dan niet meer klopt. Als Joe nog later gezien was dan zou ik hem laten verschijnen in een speedboot.

maandag 19 maart 2012

Boekverslag Van de koele meren des doods

Zoek op literatuurgeschiedenis.nl informatie op over de historische achtergrond waarin de roman is ontstaan. Onder welke stroming valt deze roman?
Deze roman valt onder het Naturalisme. De periode na de Tachtigers valt onder het Naturalisme.
Het is een psychologische roman en de schrijver, Frederik van Eeden is psychiator. Hij behoorde tot de Beweging van de Tachtigers. Van de koele meren des doods is een reactie op de Tachtigers. Vooral een reactie op het boek “Een liefde” van Van Deyssel. Deze roman ging volgens hem teveel om sensatie.


Benoem de kenmerken van deze stroming en wijs ze aan in het door jou gelezen boek aan de hand van voorbeelden.
Bij het Naturalisme staat het alledaagse centraal, de gewone man op straat zoals een arbeider. Het Naturalisme gaat hierin nog verder dan het realisme en gaat bijvoorbeeld vaak over prostituees en zieken. Ook worden de klachten over de maatschappij naar voren gebracht.
De hoofdpersoon in zijn of haar milieu is het centrum van het verhaal, de persoon is vaak depressief, zwak, ziek, verveel of somber.

Deze kenmerken komen in het boek de koele meren des doods ook voor:
-          De hoofdpersoon is een overgevoelige vrouw, ze is  somber en vaak depressief.
-          Deze vrouw wordt een prostituee.
-          Ook de kritiek op de maatschappij komt naar voren (bijvoorbeeld de contacten met kunstenaars en religieuze mensen en ook haar eigen geloof).
-          Seksualiteit is ook een punt uit het Naturalisme (prostitutie en zelfbevrediging in het boek).
-          Erfelijkheid
-          De dood (Hedwig weet dat ze eerder dood zal gaan
 dan de anderen). Ze is geobsedeerd door de dood. 

Besteed kort aandacht aan het plot: centraal conflict, hoofdpersoon, centrale handeling.
Centraal Conflict
Hedwig die worstelt met haar gevoelens. Het verlangen naar de dood.

Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Hedwig de Fontayne, ze is geboren in een rijk gezin en ze is heel erg mooi. Maar ze is heel ongelukkig. Ze is heel gevoelig, ze kan niet tegen de alledaagsheid van het leven en mensen begrijpen haar niet.

Centrale handeling
De polsen doorsnijden.

Noteer voor aspecten van de roman die nog actueel zouden kunnen zijn. Waarom zouden we dit boek nog moeten lezen?
Dingen als depressiviteit, drugsgebruik, overspel en prostitutie spelen vandaag de dag nog steeds een grote rol in onze samenleving. Veel mensen zijn nog depressief en hebben hier veel problemen mee. Ook drugs wordt nog steeds gebruikt, waarschijnlijk zelfs op een grotere schaal. Overspel is een groot kwestie bij scheidingen en prostitutie is bijna een gewoonte, misschien niet in Nederland maar wel in de arme landen.

Link in je weblog naar goede achtergrondinformatie over auteur, boek en natuurlijk je gebruikte bronnen.